Ščitovka

on

ŠČITOVKA – ODLIČNA IZBIRA ZA DOM ALI PISARNO

Ste tudi vi opazili, da so se v zadnjih letih močno spremenile vrste rastlin v domovih? Kolikor vidimo, so vse bolj pogoste orhideje na okenskih policah, v kotih stanovanj pa najdemo kakšne večje lončnice, najpogosteje trdoglave rastline, ki so se obdržale skozi leta. Če ste mislili, da so orhideje vzdržljive, potem zagotovo še niste spoznali aspidistre. Ščitovka ali aspidistra je ena najbolj trdoživih rastlin, katera se je že v preteklosti nahajala skoraj v vsakem stanovanju. Gre za sobno rastlino azijskega porekla, katero so v Evropo pripeljali že vrsto let nazaj. Izjemno popularna je bila v času viktorijanske Anglije, v kateri so bila stanovanja značilno temačna in ta rastlina je ena redkih, ki preživi tudi v temi. Dajte ji samo malo vode in ščitovka bo preživela še tako nemogoče razmere – neogrevano stanovanje, suh zrak v sobi, tema,… Nekateri jo imenujejo tudi lena palma, saj se počasi a vztrajno razvija ne glede na dane razmere. Po dolgih letih »pozabe« je ščitovka ponovno prodrla v ospredje in je tako v zadnjih nekaj letih postala priljubljena pisarniška in domača rastlina. Največkrat ljudi v nakup prepriča ravno ta njena nezahtevnost in seveda poseben videz. Ta rastlina nima stebla, namesto tega se razvijejo veliki, podolgovati listi. Rastlina v naravnem okolju zraste tudi do 1metra, v umetnih pogojih pa navadno ne presega višine 60 centimetrov, razvija pa se lahko tudi do 100 let.

Ste vedeli, da videz in nezahtevnost nista edina aduta te sobe rastline? Marsikdo ne ve, da je ima ščitovka tudi zdravilne sposobnosti in vpliva na izboljšanje življenjskega okolja. Njen cvet velja za enega najboljših naravnih absorbentov, kateri uspešno zrak očisti prahu, nikotina in fenolov. Znana je tudi po svojem antibakterijskem učinku, saj sprošča v zrak posebne snovi. V južni Aziji jo že od nekdaj uporabljajo v zdravilne namene. Listi in korenine vsebujejo edinstvene spojine, s katerimi zdravijo vneto grlo, tuberkulozo, okužbe na prebavilih. Izvlečke cvetov pa največkrat uporabijo za zaustavitev krvaitve, zdravljenje paradontalnih bolezni ter celjenje ran.

NEGA in VZDRŽEVANJE

Kot že omenjeno, gre za izjemno vzdržljivo rastlino, katere nega je resnično nezahtevna tudi za laike na tem področju. Lahko jo gojimo v senci, povsem odmaknjeno od okna. Najbolj optimalno se bo razvijala v prostoru, kjer se temperatura giblje okoli 20 stopinj Celzija. Vrste ščitovke, ki imajo raznobarvne liste morajo biti na bolj osvetljenem mestu v sobi, sicer bodo listi izgubili barvo in s tem tudi dekorativno vrednost prostora. Ščitovka obožuje vlažen zrak, kateri pozitivno vpliva na njeno rast. Gre za rastlino, ki se razvija razmeroma hitro, še zlasti to velja za njen koreninski sistem. Iz tega razloga je priporočljivo, da pri presajanju uporabite malenkost večje lonce iz keramike, stekla, plastike ali kovine. Idealna velikost lončka naj bo dvakrat večja od prostornine zemlje in korenin. Priporoča se uporaba gnojil za sobne rastline, lahko pa pripravite tudi svoj substrat iz šote, peska, zemlje in humusa. Gnojilo je priporočljivo uporabljati vso pomlad. Preden sadite ščitovko, je potrebno lonček in ostali material dobro očistiti, da bi preprečili morebiten nastanek glivic ali bakterij. Priporočljiva je uporaba raztopine kalijevega formalina, kateri zavira rast patogenih okužb in hkrati ne povzroča nikakršnih negativnih vplivov na rastlinska tkiva.

Apsidira ali ščitovka ne potrebuje veliko vode. V spomladanskem, poletnem in jesenskem času jo zalivamo nekje 1-2 krat tedensko, pozimi pa enkrat manj. Za zalivanje je najbolj primerna voda sobne temperature, če je mogoče celo deževnica. Zalivate vedno korenine oziroma prst in ne listov. Najbolje je, da jo zalijete takrat kot je zemlje že presušena. Liste pa je priporočljivo samo popršiti enkrat tedensko. Sicer ščitovka ne potrebuje rednega obrezovanja, je pa predvsem iz estetskega vidika priporočljivo, da odstranite posušene, gnile ali kako drugače poškodovane liste. List vedno odrežite na dnu, z ostrim rezilom, vendar pri tem pazite, da ne poškodujete ostalih delov rastline.

Za začetek je to več kot dovolj informacij o gojenju te priljubljene vrste. Ko boste enkrat z njo »zaživeli« pa ne dvomimo v to, da si boste zaželeli še kakšno. Ščitovka te namreč, z vsemi svojimi atributi, hitro prevzame!