Krasula

KRASULA – ENERGETSKO MOČNA RASTLINA

Krasula, poznana tudi kot tolstica je ena izmed najbolj trpežnih in najbolj enostavnih rastlin kar se tiče nege in vzdrževanja. Gre za nizke rastline z majhnimi cvetovi in mesnatimi listi.

Naj gre za še tako dolgočasen prostor, krasula ga bo prav gotovo poživela! V splošnem imajo rastline same po sebi sposobnost, da lahko spremenijo prostore in s svojimi barvami v njih vnesejo neko svežino, jim dodajo življenje. Vendar pa se laiki pogosto sprašujejo katera rastlina je tista, ki bi prišla najbolj v poštev v njihovem primeru. Ker vsaka rastlina zase potrebuje neko nego po smernicah in ne preživi zgolj od ljubezni ter občudovanja, je izjemno pomembno, da se odločimo za nakup tiste rastline, kateri bomo s svojim znanjem in izkušnjami lahko nudili optimalne pogoje. Poenostavljeno povedano – osebe z manj izkušnjami, naj se raje odločijo na začetku za nakup manj zahtevnih rastlinskih vrst. Ena taka, ki ni zahtevna za nego je zagotovo krasula, poznana tudi kot tolstica ali drevo denarja.

Zakaj jo imenujemo tudi drevo denarja?

Po nekih prepričanjih, obstajajo rastline, ki v naš dom in življenje privabljajo materialno blaginjo in denar. Tega pa se nihče od nas ne bo branil, kajne? Ustno izročilo pravi tudi, da tam kjer drevo denarja dobro uspeva, od tam tudi finance ne bežijo. Ko slišimo ime drevo denarja, najprej pomislimo na krasulo. Zakaj je temu tako? Morda zato, ker so zanjo značilni okrogli, mesnati listi, ki na prvi pogled spominjajo na zlatnike. Listi so tako debeli, ker rastlina v njih shranjuje oziroma skladišči vodo. Sicer pa krasula ni edina poznana kot drevo denarja, teh je napreč širom sveta več vrst. Pa vendar, še vedno ni povsem jasno od kod takšen naziv določenim rastlinam. Če upoštevamo feng shu, velja, da so rastline zelene barve in brez špičastih listov tiste, ki v naš vsakdan prinesejo pozitivno energijo. Rastline, ki so postavljene na pravo mesto in jim nudimo optimalno nego za njihovo rast, naj bi prinašale blaginjo, ljubezen in finančno stabilnost. Prav tako velja, da rastline, ki spominjajo na kovance, simbolizirajo denar. In tako krasula postala drevo denarja. Kitajska modrost pravi, da ima krasula kar nekaj pozitivnih vplivov, saj njena celotna oblika ter način rasti simbolično predstavljata vse elemente po feng shuju – les, kovina zemlja ogenj in voda. V kolikor želimo optimalno izkoristit te njene pozitivne učinke, je priporočljivo imeti vsaj tri rastline, vse pa postavite v levi kot. Ali vse omenjeno dejansko deluje, nihče ni prepričan. Dejstvo je, da če bi lahko obogateli zaradi ene rastline, bi teh kmalu zmanjkalo na trgu in vsak dom bi imel najmanj eno. Mi smo mnenja, da je naše prepričanje o vsem tem tiso kar šteje in , ki privlači energije. V nobenem primeru nas nič ne stane, če sledimo zapisanem in preverimo ali je kaj na tem – izgubit nimamo kaj, se strinjate?

NEGA IN VZDRŽEVANJE

Krasula velja za nezahtevno rastlino, kateri prija obilo sonca. Optimalna temperatura prostora v katerem se nahaja, se giblje med 18 in 24 stopinjami Celzija. Pomembno je, da je presušena preden jo ponovno zalijete, saj ne potrebuje preveč vlage. Kot večina rastlin, tudi krasula pozimi miruje oziroma naj bi mirovala v kolikor ima optimalne pogoje za to. V primeru, ko ima možnost mirovanja, bo spomladi zagotovo zacvetela.

BOLEZNI in ŠKODLJIVCI

Res je, da gre za vzdržljivo rastlino, a kljub temu lahko tudi njo doletijo bolezni. Kakšne so najpogostejše težave te rastline? Največkrat se dogaja, da rastlina odvrže liste – to je znak da nekaj ni v redu z njo. Lahko gre za prepogosto zalivanje in zalivanje s premrzlo vodo. Prevelika vlažnost prsti pa ne povzroča samo odpadanje listov, temveč lahko privede tudi do nastanka plesni in razvoja gliv. Tudi pomanjkanje svetlobe pogosto vpliva na njeno obliko in razvoj – krasula se namreč vseskozi obrača proti svetlobi, zaradi česar se lahko razvije deformirana oblika. Iz tega razloga, je priporočljivo rastlino vsake toliko časa obrniti, da dobijo vse strani dovolj svetlobe. Vendar pozor! Premočna, neposredna sončna svetloba, lahko povzroči temne fleke / pike na listih, podobne tistim pri bakterijski okužbi. Kako prepoznamo za kaj gre? Da gre za posledico premočnega sonca lahko sklepamo po tem, da se pike prenehajo širit takoj, ko rastlina ni več neposredno osvetljena. In nenazadnje se pogosto dogaja tudi, da pričnejo listi rdečeti. To se zgodi takrat, ko primanjkuje svežega zraka v prostoru. Najbolj pogosti škodljivci, ki »obiščejo« krasulo so:

Pajkova pršica je izjemno majhna žival, ki izgleda kot črna premikajoča se pika. Kljub majhnosti pa lahko le ta povzroči ogromno škodo na rastlini.

»Mealbug« je škodljivec, ki se zaredi v koreninah te rastline. Prehranjuje se z rastlinskimi sokovi in tkivi. Rastlina prične hirati, na njenih steblih pa se prične nabirati belemu prahu podobna snov.

»Koreninski« črv se zaredi v koreninah in jih počasi pričenja uničevati. Najpogosteje se to zgodi med presajanjem rastline. Te črve je praktično nemogoče opaziti. Ko jih opazite, jih je potrebno sprati z vodo dol s korenin.

To so samo nekatere najpogostejše težave s katerimi se krasula sooča, bori. V kolikor ste prepozni, da bi jo rešili, še vedno obstaja upanje, da iz potaknjencev vzgojite novo. Poiščite potaknjence, ki so še živi in primerni, ter jih postavite v lonček z vodo, dokler se ne ukoreninijo in so pripravljeni za presajanje. Nega ni tako zahtevna, kot se vam morda zdi, le tiste bistvene informacije je potrebno poznati. Ko enkrat ustvarite optimalno okolje za to rastlino, ni dvoma da vam ne bi uspela. Zato kar pogumno!

.