Fikus

on

FIKUS – RASTLINA ALI ČISTILEC?

Pravzaprav gre za dve stvari v enem. Fikus ni zgolj rastlina, temveč tudi uspešen čistilec toksinov v zraku. Je še sploh potreben kakšen dodaten razlog zakaj je skoraj »must have« v vsakem domu?

Če še ne poznate fikusa kot rastline, potem je tale članek kot nalašč za vas. V kratkem opisu boste izvedeli vse in še več kar je potrebno za primerno nego in vzdrževanje te rastline. Fikus je izjemno hvaležna notranja rastlina. Ker izvira iz toplih krajev, iz tropskih predelov Indije in Malezije, mu najbolj prijajo notranji prostori. Najbolj optimalno mesto za njegov razvoj je topel prostor brez neposredne sončne svetlobe, katerega temperatura se ne spusti pod 10 stopinj Celzija. Te sobne rastline so izjemno primerne za bonsaje, saj obstajajo različice v obliki dreves, plezalk ali grmičkov. Ste že slišali za fikus Benjamin? To je ena najpogostejših vrst te sobne rastline, ki jo je mogoče zaslediti v poslovnih prostorih, pisarnah in nenazadnje tudi v domovih.

Če se še malenkost vrnemo nazaj na bonsaje. Govorimo predvsem o notranjih bonsajih fikusa, ki se pojavljajo v obliki miniaturnih dreves, katera rastejo v plitkih posodicah, so enostavnejša za nego in vzdrževanje ter ne prenašajo nizkih temperatur. Te vrste je potrebno hraniti v prostoru, kjer je temperatura prostora najmanj 20 stopinj Celzija. Ob ugodnih pogojih, rastejo neprekinjeno in ne potrebujejo počitka – za to pa je potrebno redno zalivanje, da se prst ne izsuši. Rastlino lahko razmnožujemo iz potaknjencev, obrezujemo pa jo zgolj enkrat letno in še to v spomladanskem času.

Kaj pa ostale vrste fikusa?

  • Brezovolistni fikus je sobna rastlina, ki lahko zraste tudi do neverjetnih 180 cm. Razrašča se grmičasto, njeni listi pa so manjši in ovalne oblike.
  • Navadni fikus lahko v loncu zraste še višje od prej omenjenega in to celo do 3 m višine! Zanj so značilni veliki, temnozeleni listi.
  • Drobnolistni fikus, ki izvira iz Indije, raste tako v širino, kot tudi v višino. Rastlina ima drobne liste svetlozelene barve ter tanka stebla. Gre za rastlino vzpenjavka, zato jo je tudi najbolje hraniti v visečih loncih.
  • Vse bolj prihaja v ospredje tudi vrsta imenovana Ficus sagitatta. Je prav tako vzpenjavka, katero krasijo svetlozeleni listi s svetlejšo obrobo. Najbolje uspeva v toplem okolju, kjer je dovolj vlage v zraku. Ker gre za malenkost zahtevnejšo vrsto, je bolj kot za začetnike, priporočljiva za osebe, ki imajo že izkušnje z gojenjem rastlin.
  • Gumovec ima prav tako rad toplo okolje in temperature med 25 in 30 stopinj Celzija ter polsenčno okolje. Zanj so značilni veliki usnjati listi, v višino pa lahko doseže do 150 cm.

FIKUS KOT ZELENA »ČISTILNA NAPRAVA«

To, da se v zaprtih prostorih v zraku nabirajo škodljive snovi in ponekod celo strupi, ni nič novega. Strokovnjaki trdijo celo, da v kolikor bi analizirali zrak v pisarnah, stanovanjih, hišah, bi skoraj povsod zaznali prisotnost formaldehida. Gre za kemijsko snov, ki je drugače prisotna v izolacijski peni, mineralni volni, pri izdelavi papirnatih brisač ter v industrijskih lepilih. Nahaja pa se tudi v izdelkih, ki jih imamo skoraj vsi – v čistilih za tla, pralnih praških, mehčalcih, v osvežilcih prostorov in nenazadnje tudi v izdelkih za osebno nego. Ta je samo ena izmed snovi, prisotna v zraku. Potem so tu še UF smole, ki se nahajajo v talnih oblogah, preprogah, ipd. Ne samo fikus ampak tudi nekatere druge rastline slovijo po tem, da čistijo zrak, zato je eno najbolj učinkovitih načinov odstranjevanja strupov iz zraka ravno opremljanje stanovanj, hiš, pisarn ali drugih poslovnih prostorov z zelenimi rastlinami. Nenapisano pravilo pravi, da bi za čist zrak morali imeti najmanj eno zeleno rastlino na 100m2 . Kot že omenjeno je fikus zelo hvaležna notranja rastlina, katera je idealna izbira za vsak dom tako iz dekorativnega vidika, kot tudi zaradi dejstva, da njegova prisotnost pozitivno vpliva na zdravje vseh nas.

NEGA in VZDRŽEVANJE

Fikus lahko razmnožujemo in vzgajamo kar doma in sicer iz potaknjencev, katere presajamo vedno v večji lonček. To počnemo tako dolgo, dokler ne zrastejo v odraslo rastlino. Lonček v katerega želimo presaditi fikus, mora biti ogret na najmanj 25 stopinj Celzija. Kako najenostavneje ogreti lonček na naraven način? Okoli potaknjenca položite mah. Mlado rastlino je potrebno presajat dvakrat do trikrat letno, njeno velikost pa lahko kontroliramo s pomočjo obrezovanja.

Za optimalno rast fikusa potrebujemo ustrezen prostor, kjer ga bomo imeli. To je prostor, ki nima neposredne svetlobe in v katerem lahko skozi vse leto vzdržujemo primerno temperaturo – obožuje namreč tople prostore in nikakor ni rastlina za zunanje razmere! V zimskih mesecih, ko je zaradi kurjave zrak suh, moramo fikus še dodatno pršiti z vodo, sicer pa moramo paziti, da je prst v kateri raste vedno dovolj navlažena. V kolikor začnejo odpadati listi, je to lahko pokazatelj premalo vlažne prsti. Iz prve roke smo izvedeli, da nekatere osebe z izkušnjami iz področja gojenja sobnih rastlin, liste fikusa na vsake toliko premažejo s pivom, katero nadomesti škropljenje. Kaj je še takega, ki utegne koristiti pri sami negi te rastline? Mogoče podatek, da je lonec s fikusom priporočljivo občasno obračati tako, da skozi leto sonce osvetli vse dele rastline. Sicer pa za optimalno rast velja, da fikus potrebuje veliko vode, zemlja naj vsebuje enako količino ilovice, šote in peska.

Nekatere stvari določenim vrstam fikusa še posebej škodijo. To je suh zrak, pršice, trips in kapar. Prehladna, presuha ali prevlažna prst. Pogosta bolezen, ki jih lahko doleti je sajasta plesen.

Prepričani smo, da so vsi omenjeni napotki več kot dovolj za uspešen »pričetek« vzgajanja fikusa. Ko enkrat osvojite njegove potrebe in spoznali, da pravzaprav ni zahtevna rastlina, boste zagotovo dobili željo po še. 😉