Dipladenija

on

DIPLADENIJA – OČARLJIVA VZPENJALKA

Poznate dipladenijo ali kot ji drugače pravimo brazilski jasmin? Njeni očarljivi trobentasti cvetovi, navdušijo prav vsakega. A pozor! Ta lepotica je strupena! Rokovanje z njo ne predstavlja tolikšne nevarnosti, kot če bi jo zaužili. Zato je pri družinah z majhnimi otroci ali hišnimi ljubljenčki potrebno poskrbeti, da bo izven njihovega dosega in tako preprečiti nesrečo.

Dipladenije najdemo v balkonskih koritih, kot obešanje ali v cvetličnih posodah. Doseže lahko višino do 1 metra. Spadajo med manj zahtevne zimzelene rastline, saj praktično nimajo bolezni ali škodljivcev. Edini hujši »sovražnik« je mraz, a o tem v nadaljevanju. Ta okrasna lepotica izvira iz Srednje in Južne Amerike in velja za tropsko rastlino, katero krasijo veliki pisani cvetovi v rdečih, rumenih, belih ali roza tonih. Danes naj bi obstajalo že več kot 100 različnih sort te rastline. Dipladenija je sorodnica izjemno podobne mandeville, le da so njeni listi bolj srčaste oblike in krajši ter bolj debeli, usnjati in gladki na otip. Malenkost manjši pa so tudi njeni cvetovi. Zaradi svoje velikosti in barvitosti, so odličen dodatek za teraso, balkon ali v neposredno okolico vaše hiše – privablja namreč poglede obiskovalcev, kot tudi čebele, metulje in nekatere ptice. So zimzelene rastline, kar pomeni, da cvetijo skozi vse leto, najbolj in najhitreje pa zacvetijo spomladi saj zahtevajo sončno do polsončno lego za kar je spomladanski letni čas več kot idealen.

NEGA, PRESAJANJE in VZDRŽEVANJE DIPLADENIJE

Kot že omenjeno te okrasne rastline sodijo med manj zahtevne vrste, saj praktično nimajo škodljivcev, ki bi ovirali njihovo rast. Njihov najhujši sovražnik je mraz, saj niso odporne na nizke temperature. Tako, da v kolikor si želite dolgo cvetočo in »zadovoljno« dipladenijo, poskrbite, da se bo vedno nahajala tam, kjer je več kot 10 stopinj Celzija. Najbolj idealna temperatura v zimskem času, je nekje okoli 15 stopinj. Če bodo temperature nižje, se utegne zgoditi, da rastlina odvrže liste in nikoli več ne zaživi. Vendar pa odsvetujemo, da jo v prostoru postavite poleg neposrednih virov toplote, kot sta štedilnik ali radiator. Tudi na prepihu je ni dobro imeti.

Pri sajenju je priporočljivo, da jih polagamo v cvetlična korita ali viseče košare, katere napolnimo z zračno zemljo. Zakaj zračna zemlja? Zato, ker dipladenija potrebuje dobro drenažo, katera preprečuje zamašitev in s tem zaščiti rastlino pred morebitnim napadom škodljivcev. Najbolj priporočljivo je uporabiti črno šoto s kokosovimi vlakni, kot substrat. Najboljša gnojila pa so organska – torej kompost, guana ali bokaši. Pred samim cvetenjem, nekje sredi meseca februarja je priporočljivo obrezati predolge poganjke rastline.

Glede na to, da jo ob ustreznih pogojih gojimo tako v notranjih prostorih, kot tudi na prostem in glede na to, da za optimalno rast potrebuje toploto, vam svetujemo, da dipladenijo prenesete v zunanji prostor nekje proti koncu meseca maja, ko se nočne temperature ne spustijo pod 15 stopinj Celzija. Takrat je tudi mimo nevarnost zmrzali. Zalivamo jo zmerno in vedno pazimo, da zemlja ni presuha. Izjema so poletni meseci, ko so temperature občutno višje – takrat jo je potrebno zalivat pogosteje, v grobem nekje od 2-3x na teden. Ustrezno zalivanje je bistvenega pomena, saj rastlina, z izjemo vročih mesecev, ne potrebuje dosti vode. Ne samo, da je ne potrebuje, preveč vlažna prst lahko privede do težav pri rasti. Predvsem lahko povzroči nastanek škodljivcev, kot sta mokasti hrošč ali rdeči pajek. Kdaj veste, da je čas za zalivanje? Najbolj enostaven postopek je, da v prst potisnete zobotrebec in ga takoj zatem izvlečete. V kolikor je zobotrebec suh in se nanj ni prijela zemlja, potem lahko dipladenijo zalijete. V nasprotnem primeru ne potrebuje dodatne vlage. Prav tako je priporočljivo, da cvetove v času cvetenja, gnojimo na 14 dni. V zimskem času pa vsa ta opravila, kot so zalivanje in gnojenje, zmanjšamo na minimum. Velja omeniti še to, da lahko v zimskem času listi porumenijo in odpadejo, kar je povsem naraven pojav, zato kar brez skrbi.

Kako lahko dipladenijo razmnožujete? Načeloma se to izvaja s semeni ali potaknjenci in sicer spomladi. Takrat je najbolj idealen čas za to. Če se odločite za potaknjence to storite tako, da odrežete 4-6 centimetrov dolge poganjke pod listi ter odstranimo brste in liste iz spodnjega dela potaknjencev. Poganjke prvo pomočimo v prah, kateri pomaga pri ukoreninjenju in jih nato zapičimo v zemljo. Postopek zaključimo z zalivanjem, ko vse skupaj tudi pokrijemo z vrečko, katera prepušča svetlobo, ohranja vlago in omogoča prezračevanje. Ko se potaknjenci primejo in se razvijejo korenine, je čas da rastlino presadimo v lonček. Ko rastlina enkrat doseže odraslo dobo rasti in imate občutek, da prehitro raste, jo v spomladanskem in poletnem času pokrijte. Prav tako lahko obrežete stebla, ki se vam zdijo predolga in nikar ne pozabite sproti odstranjevati posušenih cvetov.

Če nas vprašate za nasvet, je dipladenija okrasna rastlina, ki najlepše sovpada z ruralnim okoljem. Glede na to, da se lahko lepo razraste in je plezalka ter ovijalka, si jo nekako bolj predstavljamo kot okras na kakšni stanovanjski hiši, kakor v stanovanju. Ampak to je zgolj stvar okusa in v okusih ni prepira, se strinjate?