Taščin jezik

on

Vnesite harmonijo v vaš dom z odporno, nezahtevno in skromno rastlino… Spoznajte taščin jezik!

Glede na poimenovanje, bi marsikdo pričakoval, da gre za zahtevno rastlino, ki bo s svojo zahtevnostjo in nego življenje zagrenila vsem, ki jo bodo posvojili. No hvala bogu nima taščin jezik prav nič več skupnega kot z ostalimi taščami, kot zgolj ime. Šalo na stran, to rastlino s pokončnimi in koničastimi zelenimi listi z lisami, si lahko samo želite v svojem domu! Nekateri jo poimenujejo hudičev jezik, manj znana pa je tudi po imenu sabljika oziroma bajonetka. Gre za sobno rastlino, ki izhaja iz Afrike, kjer iz njenih žilavih listnih vlaken, izdelujejo tetive za lovske loke. Več deset let nazaj, je bilo mogoče taščin jezik najti v skoraj vsakem domu, potem pa je kar naenkrat »odšla iz mode« a se je ravno zaradi njenih pozitivnih lastnosti, spet vrnila v naš življenjski prostor. Tako je danes v trendu in izjemno priljubljena tudi med mladimi. Zakaj? Zato ker ni zahtevna za vzdrževanje, je odporna in čisti zrak. Prav tako pa se njena podoba izjemno sklada s sodobnimi arhitekturnimi trendi, kar pa je tudi bistvenega pomena, kaj ne? Po feng shu-ju naj bi bila zaradi svojega uravnovešenega videza izjemno priporočljiva za vzpostavitev harmonije v bivalnem prostoru, saj oživlja trendovski »vintage look«.

Vzdrževanje in nega

Taščin jezik oziroma sabiljka je, kot že omenjeno, izjemno odporna, skromna in praktično neuničljiva sobna rastlina. Ne potrebuje veliko vode ne svetlobe. Niti nizka zračna vlaga ji ne pride do živega. Edina stvar s katero bi jo lahko ogrozili in uničili, je prepogosto zalivanje. Zalivati jo je potrebno zgolj enkrat na 14 dni, v zimskem času še redkeje. Poleti je priporočljivo, da ji med zalivanjem dodamo tudi gnojilo za kaktuse. Ena zagotovo najboljših lastnosti te rastline je njena sposobnost čiščenja zraka na prav poseben način. Ponoči namreč vsrkava ogljikov dioksid, ob dnevni svetlobi pa nato sprošča kisik. Prav tako zrak očisti tudi nekaterih drugih snovi kot sta trikloretilen in benzen. Najbolj optimalen prostor za to rastlino je nekje kjer je toplo in znaša povprečna temperatura več kot 15 stopinj Celzija, zaradi sposobnosti čiščenja zraka pa je priporočljiva v spalnici saj izboljšuje kakovost spanca. Drugi dejavniki niso tako pomembni, saj uspeva tam, kjer vse ostale rastline ne uspejo. Dejansko je nezahtevna in brezčasna rastlina, za katero je potreben zgolj kanček dobre oskrbe. Ob ustrezni negi se vsako leto močno razraste, premajhen lonček pa to še samo pospeši. Iz tega razloga jo je priporočljivo redno presajati. Pri presajanju jo lahko tudi razmnožujemo s potaknjenci ali z delitvijo. Pri samem presajanju moramo poskrbeti za dobro drenažo in zračnost v novi prsti, saj so mlade korenine bolj občutljive za odvečno vodo. Zato je prst za kaktuse najbolj priporočljiva izbira. V kolikor te nimate, bo zadostovala tudi univerzalna zemlja za sobne rastline, katero pa je potrebno občutno manj zalivati, saj ni tako zračna. Zalivajte jo s postano vodo in resnično pazite, da ne zalivate prepogosto. In še ena zanimiva lastnost – listi taščinega jezika so tako mesnati in močni, da jih lahko med seboj nežno prepletete v dekorativno kito in tako še dodatno dekorativno popestrite prostor v katerem se nahaja.

Taščin jezik je rastlina različnih oblik in velikosti

Ste vedeli, da pravzaprav obstaja kar nekaj vrst te rastline, ki se med seboj razlikujejo po obliki, velikosti, ter vzorcih na listih. Dejansko je teh oblik toliko, da smo prepričani, da bo vsak našel tisto po svojem okusu.

Pred leti so prevladovale oblike s suličastimi in ploščatimi listi, danes pa se jim lahko enakopravno ob bok postavijo tudi druge oblike v najrazličnejših višinah. Nekatere spominjajo na ošiljene svinčnike, druge na vrsto aloe, spet tretje imajo široko razprte rozete, ipd. Oblika rasti pa ni edina po kateri se razlikujejo med seboj – tu so še različne barvne lise na listih. Ena najbolj priljubljenih vrst taščinega jezika je Sansevieria trifasciata laurentii – to prepoznamo po velikih, rumeno obrobljenih listih. Visoka je lahko tudi več kot 1 m.

Med ostale najpogostejše vrste taščinega jezika pa sodijo tudi takšne manjše, bolj kompaktne sorte ter okroglolistne vrste nižje rasti, katere listi spominjajo na prste. Slednja je nevsakdanja sobna rastlina, poznana predvsem po močnih in mesnatih listih katere lahko prepletemo v kito. Ne glede na to za katero obliko te rastline se boste odločili, bodite pozorni na njene korenine. Le te imajo slabše razvit koreninski sistem, zato ne prenašajo stoječe vode in jih lahko preveč mokra prst uniči.

Ali ste vedeli, da vas lahko taščin jezik po letih ustrezne nege, s klasastimi cvetovi? Ti se pojavijo predvsem v poletnem času, cvetovi pa se odpro ponoči. Glede na to kako vzdržljiva in praktično neuničljiva je ta rastlina, je prav gotovo popolna izbira za vse, ki niso ravno vešči nege rastlin. Nekje je potrebno pričet pridobivat izkušnje, se strinjate?