Čajevec

on

Nizka drevesa za obiranje čaja

Čajevec je nizko drevo, ki v naravi doseže višino med 12 in 15 metri, vendar na plantažah, kjer ga stalno obrezujejo, zraste le od 1 do 1,5 metra. Listi so usnjati, temno zelene barve, rahlo nazobčeni in rastejo na kratkih pecljih. Cvetovi, ki močno dišijo, se nahajajo posamezno ali v skupinah po 2 do 5 cvetov. Plodovi so glavice, ki vsebujejo od 1 do 4 semena.

Nega in oskrba

Čajevec obrezujejo iz dveh glavnih razlogov: za olajšanje obiranja in spodbujanje rasti novih mladih listov, ki jih obirajo vsake tri tedne. Drevo postane zrelo za obiranje že po treh letih. Potrebuje toplo in vlažno podnebje z optimalno temperaturo med 18 in 20 stopinjami Celzija. Temperatura ne sme pasti pod 13 stopinj.

Razmnoževanje

Za razmnoževanje čajevca uporabljamo potaknjence ali grebenice, še posebej, če želimo ohraniti določene lastnosti rastline.

Uporabna vrednost

Čajevec gojimo predvsem zaradi njegovih listov, ki jih nabiramo za pripravo čaja. Za zeleni čaj liste posušimo na soncu ali na toplem, medtem ko za črni čaj liste podvržemo postopku fermentacije.

Izdelki za nego in oskrbo

Redno zalivanje je pomembno, zato drevo zalivamo dvakrat na teden.